Un nou program de finanțare, destinat microîntreprinderilor din regiunea București-Ilfov, oferă oportunitatea de a accesa fonduri europene între 25.000 și 300.000 EUR. Scopul principal al programului București-Ilfov este sprijinirea dezvoltării economice regionale prin modernizare tehnologică, digitalizare și sustenabilitate economică.
Ce presupune programul București-Ilfov și care sunt obiectivele acestuia?
Programul București-Ilfov are ca scop principal susținerea microîntreprinderilor din mediul urban pentru a:
- Moderniza procesele de producție prin tehnologii avansate.
- Promova digitalizarea prin integrarea soluțiilor digitale în operațiuni.
- Îmbunătăți sustenabilitatea energetică prin reducerea consumului de resurse și adoptarea soluțiilor prietenoase cu mediul.
- Stimula competitivitatea regională prin inovație și crearea de noi locuri de muncă.
Care sunt domeniile și activitățile în care pot fi utilizate fondurile europene aferente programului București-Ilfov?
Pentru a maximiza impactul economic, programul București-Ilfov, prin condiționările și indicii propuși, se axează pe:
- Modernizarea tehnologică: prin achiziționarea de echipamente și tehnologii noi pentru a îmbunătăți eficiența operațională.
- Digitalizare: prin investiții în software-uri, platforme e-commerce și soluții digitale care să extindă prezența online și să optimizeze fluxurile de lucru.
- Sustenabilitate și eficiență energetică: prin implementarea soluțiilor ecologice, cum ar fi panouri solare, sisteme de reciclare sau tehnologii cu consum redus de energie.
- Construirea/extinderea spațiilor de producție/ prestare de servicii, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI;
- Achiziționarea de echipamente, tehnologii (inclusiv tehnologii verzi), utilaje, instalații de lucru, precum si dotări încadrate în categoria mijloacelor fixe: mobilier, echipamente informatice, echipamente de birotică etc.
Cine poate aplica la programul regional București-Ilfov și când este perioada depunerilor?
Microîntreprinderile care doresc să acceseze fondurile europene în cadrul Programului București-Ilfov trebuie să respecte o serie de cerințe cumulative:
- Să fie constituite conform Legii nr. 31/1990 (SRL-uri sau societăți cooperative).
- Să aibă sediul social/locația proiectului în București sau în mediul urban din județul Ilfov.
- Să se încadreze în categoria microîntreprinderilor (sub 10 angajați și o cifră de afaceri de până la 2 milioane EUR).
De asemenea, microîntreprinderile care au deja un sediu înregistrat în regiune înainte de 1 ianuarie 2024 beneficiază de punctaj suplimentar.
Perioada depunerilor de proiecte în cadrul Programului București-Ilfov se va desfășura în perioada 27 ianuarie 2025 până pe 10 februarie 2025.
Care este valoarea programului, valoarea grantului și cofinanțarea în cadrul programului București-Ilfov?
Pentru apelul de proiecte aferent programului București-Ilfov, valoarea fondurilor variază între 25.000 și 300.000 EUR, iar contribuția proprie necesară este:
- 10% pentru proiectele cu granturi sub 200.000 EUR;
- 20% pentru proiectele între 200.000 și 300.000 EUR.
Bugetul total alocat este de 37,6 milioane EUR, iar agenția de restor care gestionează programul București-Ilfov va căuta surse adiționale dacă solicitările eligibile vor depăși acest buget.
Ce criterii suplimentare și condiții trebuie îndeplinite pentru un punctaj cât mai mare în cadrul programului București-Ilfov?
Proiectele vor fi punctate suplimentar dacă:
- Administratorul/asociatul majoritar al firmei, desemnat înainte de 01.01.2024, care are cel puțin 25% din părțile sociale este de sex feminin.
- Locația implementării proiectului este în mediul urban.
- Sediul social al firmei este înregistrat în județul Ilfov sau în București până la data efectuării primei plăți din ajutorul către beneficiar.
- Proiectele care nu întrunesc pragul minim de 70 de puncte în etapa de evaluare tehnică și financiară vor fi respinse.
Un aspect important în cadrul programului București-Ilfov este faptul că, în măsura în care valoarea proiectelor admise/selectate preliminar la finanțare după contestații depășește suma disponibilă, agenția de resort va face demersuri pentru identificarea de resurse suplimentare. Iar un alt aspect interesant al programului București-Ilfov este faptul că în cadrul acestui apel pot aplica inclusiv persoanele juridice străine dar care, cel târziu la data efectuării primei plăți a ajutorului, se înregistrează în conformitate cu legislația în vigoare cu privire la statutul persoanelor juridice și înregistrate în scop fiscal în conformitate cu legile aferente. Totodată, sunt eligibile doar entitățile din străinătate care sunt constituite conform legislației în vigoare, compatibile cu cerințele programului, din țara a cărui naționalitate o are reprezentantul persoanei juridice.
Pentru a obține informații despre alte programe de finanțare și o eventuală consultare cu experții noștri, vă sugerăm să completați formularul de mai jos și să consultați informațiile de pe pagina noastră la secțiunea respectivă https://www.ambrozieconsulting.ro/fonduri-europene-2024/. Pentru a obține și a consulta documentația subsidiară programului în vederea elaborării proiectelor, vă sugerăm să consultați următorul link: https://www.adrbi.ro/programe-regionale/por-bi-2021-2027/ghiduri-lansate/14-noiembrie-2024-apelul-de-proiecte-pr-bi-p11812025-apel-dedicat-sprijinului-pentru-cresterea-durabila-si-modernizarea-tehnologica-a-microintreprinderilor/