Selectează o Pagină

Firmele micro, mici, mijlocii și startup-urile, vor putea obține, în 2023, fonduri europene prin 5 linii de finanțare. Aceste ajutoare au o valoare totală de 145 de milioane de euro. Vor fi canalizate în județele din nord-estul României: Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Vaslui și Botoșani.

Programul Regional Nord-Est, gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, a publicat recent calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte pe anul 2023.

5 linii de finanțare pentru microîntreprinderi, IMM-uri, startup-uri și companii spin-off din județele din nord-estul României:

  1. Investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor  – Apel 1. Are un buget alocat de 30 de milioane de euro și este destinat microîntreprinderilor. Acum, în februarie 2023 urmează să se publice proiectul de ghid al solicitantului în consultare. Perioada orientativă de depunere a proiectelor ar urma să fie iunie-iulie 2023.
  2. Proiecte ale start-up si spin-off pentru dezvoltarea, validarea și lansarea pe piața a unui produs minim viabil (MVP). Are un buget alocat de 8 milioane de euro în total. În luna mai este așteptat ghidul în consultare, iar antreprenorii vor putea să-și depună proiectele în septembrie-octombrie 2023.
  3. Proiecte de CDI și investiții în IMM, necesare pentru dezvoltarea de produse și procese inovative. Cu o alocare de 41 de milioane de euro, acest apel de proiecte se adresează IMM-urilor, organizațiilor de cercetare-dezvoltare-inovare, universităților publice și entităților de inovare și transfer tehnologic. Tot în luna mai este așteptat ghidul în consultare, iar în perioada iunie-septembrie 2023 ar urma să se lanseze apelul de proiecte.
  4. Activități CDI în colaborare cu IMM și investiții în organizațiile CDI publice și universități, orientate spre nevoile identificate în procesul de descoperire antreprenorială regional. Bugetul este de 35 de milioane de euro, iar ghidul ar urma să fie publicat în dezbatere în luna iunie, iar în iulie-octombrie 2023 să fie deschis apelul de proiecte.
  5. Transformarea digitală a IMM-urilor orientată către creșterea intensității digitale – Apel 1. Bugetul total va fi de 31 de milioane de euro, bani pentru IMM-uri. Ca obiective de investiții, pare a fi o schemă de finanțare asemănătoare Programului de Digitalizare a IMM, deschis acum la nivel național. ADR Nord-Est urmează să publice ghidul solicitantului în consultare abia în septembrie, iar în octombrie-noiembrie 2023 ar urma să se deschidă apelul de proiecte.
Programul Regional Nord-Est pentru județele din nord-estul României.
Programul Regional Nord-Est pentru județele din nord-estul României

Puteți vedea articolul despre ajutoarele UE în domeniul digitalizări AICI.