Selectează o Pagină

Fonduri Europene 2023 pentru IMM-urile românești din 4 județe. Granturi de câte 30.000-120.000 de euro pentru investiții.

IMM-urile din regiunea de dezvoltare vest a țării vor facilita de finanțare europeană prin Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, care a lansat în consultare publică versiunea draft a Ghidului de finanțare Sprijin pentru microîntreprinderi0 -Fonduri Europene 2023. După consultarea publică și afișarea ghidului final, apelul de proiecte se va deschide în sistemul electronic MySMIS.

Bugetul disponibil pentru această linie de finanțare destinată microîntreprinderilor (max. 9 salariați) este de 10 milioane de euro. Este disponibil în sectorul serviciilor din cele 4 județe ale regiunii de Vest: Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin.

Din acești bani vor fi acordate granturi cu valori minime de 30.000 de euro și valori maxime de:

 • 120.000 euro pentru microîntreprinderile care:
  • Au obținut venituri aferente clasei CAEN, ce solicită finanțare mai mari sau egale cu 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
 • 60.000 euro pentru microîntreprinderile care:
  • Au obținut venituri aferente clasei CAEN, ce solicită finanțare mai mici de 30% din cifra de afaceri înregistrată în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
  • Sau în cazul în care nu au obținut deloc venituri din activitățile aferente clasei CAEN, ce solicită finanțare, aceasta reprezentând o activitate nouă la nivelul societății.

Procentul contribuției proprii diferă în funcție de județul în care se implementează proiectul. Astfel, în cazul proiectelor implementate în județul Timiș, contribuția microîntreprinderilor este de 24% din valoarea totală eligibilă a investiției, de 17%. Iar în cazul celor implementate în județul Arad și de 10% în cazul proiectelor implementate în județele Hunedoara și Caraș-Severin.

Photographer Markus Winkler, Fonduri Europene 2023

Condiții pentru IMM-urile din Regiunea Vest – Fonduri Europene 2023

 • Dotarea cu echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, inclusiv instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie și active necorporale exclusiv legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează;
 • Dotarea cu active necorporale exclusiv legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează;
 • Construirea/extinderea de infrastructuri multifuncționale de agrement și fitness, pentru educație fizică și sport, infrastructuri de tratament balnear, exclusiv în stațiunile turistice atestate și exclusiv pentru codurile CAEN cuprinse în cadrul punctului B al Anexei 27_Domenii de activitate eligibile.
 • Activități pentru extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse și servicii oferite, precum și participarea la principalele canale și platforme de internaționalizare, inclusiv activități de marketing;
 • Activități din domeniul economiei circulare.

Ghidul solicitantului de finanțare poate fi consultat AICI

Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul ADR Vest, din 14.02.2023 și până în data de 17.03.2023.

Pentru informații suplimentare, contactați Biroul de HelpDesk din cadrul ADR Vest: telefon/ fax: 0256-491.923, e-mail: helpdesk@adrvest.ro .

ia legătura cu un expert din echipa noastră aici.