Întreprinderile mici și mijlocii și cele din domeniul HORECA pot accesa Fonduri Europene Nerambursabile prin programul Electric Up 2 pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice dedicată producerii de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp și a staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in. Electric Up 2024 se află deja la a doua ediție, fiind o prioritate în acest an pentru Ministerul Energiei.
Fonduri Pentru Panouri Fotovoltaice Electric Up 2 | Aspecte Legislative
În acest moment, programul Electric UP 2 se află în etapa de consultare publică, fiind elaborat proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanței de urgență nr. 159/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 12/2022. Consultă aici proiectul de act normativ. Totodată, părțile interesate pot să transmită eventuale sugestii la adresa de email: electric.up@energie.gov.ro până la data de 12.02.2024.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Încă de la preluarea mandatului am vorbit despre energie verde, despre susținerea mediului privat, despre investiții care crează locuri de muncă și dezvoltare. Acest act normativ se înscrie în această misiune asumată. Mai mult, prin acest demers venim în sprijinul unor sectoare cu dinamică mare, întreprinderile mici și mijlocii și domeniul HORECA.”
Scopul Programului
Scopul Programului de finanțare Electric Up 2024 este de susținere a mediului de afaceri prin finanțarea proiectelor de investiții în dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu scopul asigurării consumului propriu, dezvoltarea infrastructurii de transport pentru vehicule electrice și creșterea numărului de autovehicule electrice şi electrice hibrid plug-in înmatriculate, precum și dezvoltarea consumului de energie termică produsă din surse de energie regenerabilă.
Valoarea Grantului Electric Up 2
Prin Programul Electric Up 2 se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor în sumă maximă de 150.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 75 % din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând confinanțare din surse proprii ale beneficiarului.
Cheltuieli Eligibile în cadrul programului Electric Up 2
- Achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp, necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, cu minim două puncte de încărcare, cu sau fără acces public;
- Achiziţia a min. 1 staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare;
- Proiectarea, obținerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice și staţiilor de reîncărcare;
- Consultanță și management de proiect;
- Realizarea şi instalarea unui panou de informare;
- Realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru stația de reîncărcare;
- Achiziția acumulatorilor de stocare.
Ia legătura cu un expert din echipa noastră accesând pagina „Contact”, sau completează formularul de mai jos: